Voordelig schenken met uw hart

Nederlanders zijn gulle gevers. Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek Geven in Nederland 2011 van de Vrije Universiteit. Volgens het tweejaarlijkse onderzoek is in 2009 in totaal 4,7 miljard euro aan goede doelen uitgegeven. In veel gevallen levert een gift aan het goede doel fiscaal voordeel op.

Geld schenken

Wilt u ook een goed doel steunen? Dat is niet alleen fijn voor de portemonee van het goede doel, maar ook voor de uwe! Als u het geld namelijk schenkt door middel van een lijfrenteschenking kunt u zelf inkomstenbelasting besparen. U moet dan wel aan voorwaarden voldoen. Een van de eisen die wordt gesteld is dat de schenking in een notariële akte wordt opgenomen. Voor het goed doel geldt dat deze door de Belastingdienst moet zijn erkend. U kunt ook een lijfrenteschenking doen aan een vereniging die aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet. 

Als u al een automatische incasso heeft lopen aan een goed doel is een lijfrenteschenking het overwegen waard. Goede doelen nemen vaak de kosten voor de notariële akte van lijfrente voor hun rekening. Voor het goede doel is het namelijk voordeliger hun giften via een lijfrenteschenking te krijgen: zij zijn dan voor langere tijd verzekerd van een zekere geldstroom.

Goed doel in testament

Laat uw hart ook na uw overlijden spreken door een goed doel op te nemen in uw testament. Goede doelen betalen geen belasting over uw erfenis als zij als 'goed doel' door de Belastingdienst zijn erkend. U kunt zelf bepalen hoeveel u aan het goede doel wilt nalaten.

Erkenning Belastingdienst

Wilt u weten of het goede doel dat u wilt steunen door de Belastingdienst is erkend? U kunt op de website van de Belastingdienst controleren of een goed doel is erkend met het programma 'anbi opzoeken'. U kunt hier klikken om het programma te starten.

Wij staan graag voor u klaar met informatie en advies over schenken en erven. Wij ondersteunen u bij het maken van keuzes en zorgen voor het juridisch juist vastleggen van uw zaken.